Pages

Friday, June 6, 2014

Lawatan Akademik & Khidmat Masyarakat @ SMPK VIP


SMPK VIP @ sek men pendidikan khas vokasional indahpura
segah name diberi gah lagi guru dan murid2 nyer

13 April lepas, kahkah 2 bulan dah baru nak masuk blog :P salah satu kewajipan utk lulus subjek sem ni Aplikasi Braille dlm Kehidupan Masyarakat eh betul ke sbjek aq cmni?haha asalkan Braille la, kami kene buat lawatan akdmik dn khdmt msyrkt ke mane2 tmpt yg brkaitan dgn sbjek la.

kisah nyer mule2 nk mlwt ke Princess Elizebeth School, lantakkan typo aq tue, tp PES hanye nak 20 org je.jadik mmg last miinute pny keje tukar plan bagai sume, time sem break lak tue,org bercoti kite duk kol sane sini crik makan pnginapan n bla bla, strehh mokcik. kahkah syukur SMPK VIP sudi mnerime kami seramai 70 org nie. 2 bas cukup dr nilai ke kulaijaya JB.

Program start ari ahd sbb JB an ahd sekolah dh, jadi brtolak sabtu redah la mane2 kat kulaijaya tue, kehkeh Zoo Johor pun jadikk la.dr nan ado ken.

esok nyer pg2 dh gerak ke SMPK VIP, masuk sekolah trus rase apesal senyap sunyi je sekolah nie. xde bunyi loceng ke prhmpunn ke mcm sek2 biase time2 cmni dh haru biru dh. hehe tp SMPK VIP mmg begitu sbb sekolah nyer beso murid nyer sikit je.kluster ko..

ok sedikit info pasal SMPK VIP
murid2 dikalangan ank2 istimewa dr aspek pembelajaran, penglihatan dan pendengaran (maksudnyer lambat pembelajaran, pekak dan bisu), ckgu nye xde la istmewe, dh ckgu istmewe ank murid nye nak belaja ape? apedaa.. sume kat situ start dr form 4-form 5 tp ade jugak belajar 3 tahun kat situ.
Antara kursus2 yg ade kat situ jurukecantikan em mcm make up2, linen maid jahit2, pnydiaan makanan masak2,pendandan rambut salun2 n reflexologist urut2.gituu

~kalo ade aq trtinggal tu maafkan daku yg pelupe nie~
jadi utk informasi lanjut @ nak melawat ke sini bleh g ke blog SMPK VIP terus..

lets feel the moment :)
depan SMPK VIP


Sume adalah kawan saye yg cun2 :)


masuk terus di brief oleh Pengetua SMPK VIP sendiri Pn Hjh Mariani
how's the vry excellent leader in tht school !
yg mngejutkan lagi sume pntdbiran trtinggi dr koko akademik n hep sume nyer adelah wanita. mmg terbaik. salute! xde ape yg mustahil jika prmpuan boleh memimpin sprti lelaki. :)


in meeting room


when senior leader meet the junior leader :)
once again, salute both of them


sesi cendramate yg disampaikan oleh naib pngrusi lawatn akadmik nie
~lame xmenaip, agk skema disitu ayt aq~


lawatan bermule
ini dekat bilik reflexology, xbilik sgt la. besar kot..


sesi mengurut


next bengkel linen
sek nyer beso, moh la kite exrcise naik tangge, eh tp sek ni ade lif ok. dh ade 70 org xkan nak lif kot :P


aq pun xreti mnjahit dek oii..haha


naseb kenal ni mesin ape..kiki
kalo xkenal mmg lagi istemewe la ko dr adek2 nie


handmade tu sume..dh bleh wat bisnes
dorang lagi kaye dr kite weyhh


move on to the bilik apekah ini?
haa ni la utk adik2 yg amik kursus chambermaid. aq lupe nk mention atas td. mule2 aq xtau ape bende chambermaid bile tnye prof google, chambermaid nie a maid who cleans bedrooms n bathrooms ex in hotel. waa best nyer adik2 nie bleh la keje kat hotel nnt..ye takk..


demo cane katil kat hotel tu ditukar.
dorng siap lawan2 mase lagi sape lagi pantas..


see sekolah ko ade hotel suite room dlm sekolah..??
SMPK VIP je ade.hee seronok woo chambermaid ni. romantik gituu


sebijik cm hotel..


left is our Braille's lecturer :)
right is one of the teacher kat situ :)


next jom main masak2
ke bengkel masak la kite


dapur rumah den pon xsebersih tu..haha


achievements. adik2 gak ade wat catering ok
thts why aq kate dorang ni dr sek men lagi dh kaye..hee mksd nye dh ade pndptn sendiri laa


part yg paling beronok2 kat salon seri anggun ni la..hee
salunn ko..men rambut2
eh tp kat sini man are not allowed ok!


but all these men were allowed la..haha
dh dorang serbu dulu nk masuk. nak not allowed caner ;)


sesi briefing dh visiting pun dh..
pas zohor start khdmat msyrakat.


kami diberi 2 task. 1) mural 2) smart solat
haa tgok gabungan quran n multimedia. kan cunn hee ;)


sbb aq ditugaskan ke mural task
yeah of course ! i like to draw2 sketch2 color2 n bla bla..haha jadik pic for task smart solat xde la

tekunn tak hakakkk..


ade 3 part dlm task mural nie.. so by grup2 la
wall 1 lukis alphabet braille
wall 2 lukis number braille
wall 3 lukis reflexology kaki


in progress alphabet braille


reflexology kaki


n number braille :)


berpeluh ketiak la berhempas pulas ken, lagi2 time ni memang dr pagi pakai baju korporat tebal kan, panas dy perghh berjurai2 laa. but its okay for the seek of pahala to the adik2 here ;)
kalo nk diikutkan mmg xsempat yela almost 3 hours je, takut color xkering tp syukur ade la hikmah paneh eh tue, cepat sikit kering.

and finall the outcome..
alphabet braille..good job men !


number braille
terblock pulekk


reflexology ni susah sikit sbb mural nyer sgt la harus teliti..
tp siap jugak. mission accomplised ! well done gurl !


at last dlm kul 6 lebih ptg gerak balik nilai.
keluar je dr sek hujan lebat selebat nyer. insyallah ade la redho dr NYA.ameen

"Bagi org2 yg berbuat baik, ada pahala yg terbaik (syurga) dan tambahannya. Dan muka mrk tdk ditutupi debu hitam dan tidak pula kehinaan. Maka itulah penghuni syurga. mereka kekal di dalamnya". 
Surah Yunus :26


Terima kasih semua guru dan murid2 SMPK VIP yg terlibat dan
Terima kasih semua AJK2 tertinggi dan semua rakan2 yg menjayakan program lawatan akademik n khidmat msyrakat. maaf terlebih dan terkurang apetah lagi. insyallah akn diubah dilain kali..


wasalam..
~satu kenangan pahit aq kat sini, speedlite aq jatuh kot! stress~kahkah