Pages

Monday, February 3, 2014

Trifle Oreo Leleh..


selamat cuti hari wilayah utk semalam..hee
tadi gi jakel borong utk raye..
syukur jln kl xjem sgt sbb org kl cotiii. bahagia jap rase shopping. hoho

lame rase xmain masak2 kan.heh
kali ni jom minum ptg bersame Triffle Oreo..wahh feeling omputeh jap.
saje lame dh rase nk try menu ini..xsusah pon tp habes la dapur den kojo kan..mihmih

kasi terliur dulu ;)



menjadik..alhamdulillah.
jom sapa nk belajaq?
pi amek krtas ngn pen sat, xpa henpon pun buleh..ngeh
senang xsusah kalo mencube kalo maleh pi men jauh2 na..haha

Bahan2:-

250g cream cheese
1 1/2 cawan whipping cream
1/2 cawan gula castor (gula biase je)
1 camca teh esen vanilla
kek sponge (suka atik la flavor ape pon, aq amek pandan)
biskut oreo. (nak gune yg biskut sekeping2 pon bleh tapi hancur2kan dulu)

haa sape yg xtau whipping cream tu ape..
ni haa
tp yg ni 200ml je. ciput sgt.haha kira2 dlm 1 cawan je pon. jadik korang kurang kan gula takut manis sangat.


yg ini cream cheese..
gune semua..sbb sikit je pon..

kalo korang gi pasaraye byk jenis ade yg kecik.sederhana dan beso
pandai2 la pilih.


esen vanila. sikit je pon gune..



cara2 nya adalah:-

1) pukul cream cheese sampai ringan dan masukkan gule.
2) pukul sampai sebati dan masukkan esen vanilla dan ketepikan.
3) dlm mangkuk lain, pukul whipping cream sampai gebu. (kalo kat pasaraya dh ade whipping cream yg dh siap dipukul ,dy mcm dlm botol ala yg korang minum ice blended ats dy ade buih tue, tulah whipping cream)
4) masukkan whipping cream ke dlm adunan cheese tadi dan ketepikan.
5) potong sponge kek dan susun dlm gelas (mangkuk pon bleh tp aq nasihatkan gune gelas jernih yg kecik sbb baru nampak leleh cheese dy, pastu gelas dy jangan besor sgt nnt kuantiti dlm tu jadi byk. kalo byk cepat muak..
6) masukkan adunan cream cheese.
7) lapisan seterusnye tabur kan oreo.
8) lapisan seterusnye letak sponge kek
9) ulang adunan cheese dan oreo sampai botingkek-tingkek dalam gelas.
10) lapisan atas sekali boleh letak buah (strawberry ke anggur ke) dan sejukkan dlm peti ais dlm 1 jam cukup.ala sukaati la asal sejuk pon bolehhh..

ketike cream cheese dipukul sehingge gebu


lepastu masukkan esen vanilla


yg ni whipping cream dipukul
whipping cream ni cair kalo beli dlm kotak. jadi time pukul tu hati2 sbb nnt habes satu dapur haha aq ler tue yg kejekan..


dan step2 yg seterusnyerr..
ini la hasil nyer..mihmih


Trifle Oreo Leleh..slrppppp


sedap ke tidok..
korang try lerr wat sendiri yea.




hehe
presentasi harusla menarik..ye tidokk




dengan 10 langkah dh siap trifle oreo leleh..hee
confirm mak mertua syg lebihh punya..haha tetibe an..

lets try something new babe..;)
wink2


No comments:

Post a Comment